Често срещаме хора които постоянно бързат за някъде, с тревога и притеснение изписано на лицето им. Когато ги питаме защо са в това състояние, най -често срещаният отговор е: „Под напрежение съм“.

Без значение дали е от работа или от спазване на краен срок, живота не е възможен без напрежение. Ние сме в постоянно движение. Всичко около нас се променя и това е причина за стрес. Ако не сме подготовени да се справим със стреса на който сме изложени, ние ще сме в постоянно напрежение. Да се опитаме да разберем какво точно представлява това напрежение и как да поемем отговорност за него, т.е да предприемем действия.

Всичко започва от нашият вътрешен свят. Много неща можем да променим в живота си, трябва да започнем първо от себе си. И колко по-бързо започнем да променяме нашия вътрешен свят, толкова по-бързо ще има и промяна отвън.

На пример спортистите преди състезание изпитват голямо напрежение. Успешните спортисти споделят че имат рутина с която се подготвят за ключови моменти чрез визуализация преди играта.

Как помага визуализацията?

  Уейн Руни, английски професионален футболист, рекорден голмайстор за Манчестър Юнайтед, описвайки умствения процес, казва: „Лежа в леглото вечер преди мача и си представям как отбелязвам голове или се справям добре. Опитвам се да се поставя в този момент и се опитвам да се подготвя, да имам „спомен“ преди мача. “
Детайлите са много важни за неговата визуализация. Например, той винаги открива какъв цвят тениски, къси панталони и чорапи ще носи противниковият отбор, така че умствените му образи да са по-ярки и точни.

  Мохамед Али също се фокусирал върху желания резултат. Той си представял как стои като победител, докато съдията го обявява за шампион. Менталния образ включвал всички детайли – миризмите на ринга, собствената му пот, звуци от крещящата тълпа и ярки светкавици от камери.
Ако сте запознати с Али, знаете, че той също дълбоко вярвал в положителните утвърждения. Негов е известния цитат “Аз съм най-великият. Казах го още преди да бъда наясно, че съм такъв. Реших, че ако го казвам достатъчно често, ще убедя света, че действително сам най-великият.”

 

  Сръбският професионален тенисист Новак Джокович е световен шампион и е смятан за един от най -добрите за всички времена в играта си. Неговият метод е най -добре обобщен със собствените му думи:
„Визуализацията е голяма част от живота на всеки, не само на спортистите. Силно вярвам във визуализацията. Вярвам, че има закон на привличането: получавате нещата, които произвеждате в мислите си. Животът просто работи по този начин.”

 

 Спортистите се подготвят да се справят с определена ситуация, фокусират се върху действията които може да предприемат, и почти никога не използват думата напрежение. Вместо това те стават подготвени и проактивни. Светът винаги казва след победите им „Те просто се справили наистина добре с напрежението или просто са имали късмет“, което изобщо не е вярно. Те са подготвят наистина добре чрез много практика и постоянни усилия.

Успеха въпрос на късмет ли е?

 

 

Не осъзнаваме, че нашето подсъзнание е много мощно и може буквално да овладее всичко, след като се подготвим по начина, по който най -добрите в света го правят, и чрез практика всяко умение става лесно и естествено.
Някои хора наричат ​​късметлии онези, които се представят добре в ситуация под напрежение отново и отново и отново…

Сенека казал че „Късметът се случва, когато подготовката срещне възможност“, което ни напомня че ние сами създаваме късмета си.
Разликата между късметлиите и нещастните хора е в нашата перспектива. Късметлиите създават собствено щастие. Те се адаптират лесно и са устойчиви което превръща „лошия“ късмет в добър. Да имаш положителна нагласа и вяра може да бъде нещото, което променя живота ти най -много.

Как да постигнем целта си?

Отделете време да напишете своя план за действие чрез:

• Съставяне на списък с цели, които искате да постигнете.
• Помислете – кои са стъпките които трябва да предприемете?
• Започнете да работите върху тези стъпки.
Така че, независимо с какво се занимавате, най-вероятно срещате различни форми на натиск в живота си. Усилията и подготовката добавят радост, така че, ако някога почувствате някакъв натиск, просто проверете дали правите правилните стъпки и дали сте готови да предприемете действия. Налягането превръща въглищата в диамант, бъдете диамантът, който ви е било предопределено да станете.